Som Marlene fra Staudefeen så ganske rigtigt kommenterer i mit foregående indlæg, er Trillium-samlerfolket for det meste mænd. Sådan er det jo også her hos os - men når jeg sidder og ser mine skønne fotos igennem, undrer det mig faktisk, at det forholder sig sådan. Er det mon fordi, de hører til i surbundsbedene? Jeg oplever nemlig også, at det er her mange mænd har deres store interessefelt. Roser og stauder er måske så til gengæld mere appellerende til de feminine sider?
søndag den 27. februar 2011
Lidt flere Trillium
Jeg synes lige, jeg vil dele lidt flere Trillium med jer...
Som Marlene fra Staudefeen så ganske rigtigt kommenterer i mit foregående indlæg, er Trillium-samlerfolket for det meste mænd. Sådan er det jo også her hos os - men når jeg sidder og ser mine skønne fotos igennem, undrer det mig faktisk, at det forholder sig sådan. Er det mon fordi, de hører til i surbundsbedene? Jeg oplever nemlig også, at det er her mange mænd har deres store interessefelt. Roser og stauder er måske så til gengæld mere appellerende til de feminine sider?
Som Marlene fra Staudefeen så ganske rigtigt kommenterer i mit foregående indlæg, er Trillium-samlerfolket for det meste mænd. Sådan er det jo også her hos os - men når jeg sidder og ser mine skønne fotos igennem, undrer det mig faktisk, at det forholder sig sådan. Er det mon fordi, de hører til i surbundsbedene? Jeg oplever nemlig også, at det er her mange mænd har deres store interessefelt. Roser og stauder er måske så til gengæld mere appellerende til de feminine sider?
fredag den 25. februar 2011
Trillium - mandens afdeling!
Jeg er så utrolig heldig at dele min haveinteresse med min mand. Mange ting er vi enige om, men han får lov at have 'sine områder' - fx Trillium, eller treblad som den hedder på dansk; 3 blade, 3 kronblade, 3 bægerblade. En ganske køn blomst - i hvert fald mange af dem - dog lidt undseelige indtil de vokser sig til en lille gruppe - eller som jeg har set i videoer fra USA: En hel skovbund! Jo - jeg kan da også vældig godt li' Trillium og glæder mig hvert år over, hvor fint de vokser til.
Sidste år besøgte jeg en rigtig plantesamler, som var så sød at vise mig frøplanterne af Trillium. Til min store skræk opdagede jeg, at de lignede det 'ukrudt' jeg hvert år luger op - lige under vores store, røde Trillium sessile. Nå - men jeg havde da heldigvis ikke nået at luge endnu - og heldigvis var der frøplanter... Nu er jeg spændt på, hvor mange der er tilbage her efter vinteren - og hvor store de er blevet. De skal jo nok flyttes til anden plads i år.
Jeg ved udmærket, at de rødbrune typer ikke er helt så populære på en haveblog som de yndige hvide og rosa typer, men de skal da med alligevel, så I kan få et lille indtryk af, hvor varieret Trillium-familien er.
Billederne herunder er fra hhv. 18. og 26. april 2010 - Er det ikke fantastisk, de kan nå at blive så store, selvom vinteren var lang?
torsdag den 24. februar 2011
Plantemarked i Kiekeberg
Jeg er vild med det store plantemarked, der løber af stabelen midt i april hvert år i det hyggelige frilandsmuseum i Kiekeberg lige syd for Hamborg. Det er absolut værd at lave en dagstur for - jeg har selv gjort det de seneste 3 år inkl. mand og børn. Læs evt. mere her: http://www.kiekeberg-museum.de/das-knnen-sie-erleben/pflanzenmarkt.html Du kan også se en lille film om markedet
Udvalget på Kiekeberg-markedet er enormt - inden for alle typer planter. Der var engang, jeg troede, der kun fandtes 2 forskellige sorter inden for bispehuer. Nu har jeg nok omkring de 15! Men jeg har lige været forbi www.stauden-eskuche.de og erfaret, at jeg så endnu ikke er nået op på halvdelen af sortimentet på denne planteskole. Jeg køber altid en hel masse hos Annemarie Eskuche, når jeg er i Kiekeberg, så nu har jeg lige bestilt et PDF-katalog. Jeg vil printe det ud! Så kan jeg rigtig sidde og forberede indkøbene, mens resten af familien fx ser fjernsyn - det er ikke så hyggeligt at sidde med computeren hele tiden, selvom det er nemt ;)
onsdag den 23. februar 2011
Engelsk planteskole anbefales
Kender I Long Acre Plants?
Det er en engelsk planteskole, hvor jeg flere gange har købt skønne, skønne stauder til mine letskyggede bede. For det behøver bestemt ikke være kedeligt, bare fordi der ikke er fuld sol.
Af de tre skønheder ovenfor er det nu kun den gule hundetand Erythronium 'Pagoda', jeg har købt i England. (Men de andre fås dér også - jeg har dog fundet mine andre steder). Jeg var ikke så flittig med kameraet i min egen have sidste år - men i år forventer jeg et hav af bispehuer... Jeg har købt så mange forskellige slags. Og Helleborus med sølvfarvet løv - og Liriope, der blomstrer så fint sidst på sæsonen - og ...
Jeg kan ikke huske det hele - men kasserne har været store hver gang, så jeg glæder mig til sneen smelter bort og lader alle mine skyggetolerante skønheder kommer frem lidt efter lidt.
tirsdag den 22. februar 2011
Sidste omgang fotos fra Chelsea Flower Show 09
Det vilde og det styrede - jo, begge trends var at finde på Chelsea Flower Show 09. Og det siger jo vel egentlig noget om, at vi har nogenlunde frit slag i vores haver. Er det ikke fantastisk? Uanset, hvilken stil vi vælger, vil den være hot!
Det er jo netop også vores forskellighed i haveudtryk, der gør det så spændende at tage på havebesøg - og næsten uanset hvor skøn en have vi besøger, føler vi os alligevel bedst tilpas i vores egen, fordi vi kender hver en plante og ved, hvorfor den står lige præcis dér - eller elsker den for at være dumpet tilfældigt ned, hvor vi mindst ventede det!
Og hvor er det dog dejligt, at vi så kan tage inspirationen til os og fortolke den i vores eget haverum. Nogle gange næsten som kopier, andre gange blot som stemninger og fornemmelser.
Jeg elsker at besøge haver - og jeg elsker at snakke med mennesker, der går op i deres have... - uanset stil!
mandag den 21. februar 2011
Chelsea Flower Show 09 - igen
Det er svært at blive færdig med at se billeder og hente inspiration, når først man får kigget i mappen med fotos fra Chelsea Flower Show. Desværre havde jeg valgt blot at tage et almindeligt godt lommekamera med - dén fejl begår jeg ikke igen... Jeg håber, I alligevel kan nyde billederne - jeg tænker, at der lige kommer lidt flere de næste to dage - og så skal det vist handle om noget andet.
De to billeder er jo lige til at kopiere. Jeg synes, det med de gule akelejer ligger fint på grænsen mellem det vilde og det mere styrede. Det hvide bed er mere kultiveret - men der er en god kontrastvirkning mellem de hvide blomster og det mørke løv. Og så er hvide blomster jo FANTASTISKE at se på, når man sidder ude en lun aften. De bliver jo nærmest selvlysende... Jeg sørger for, at der er hvide blomster at aften-spotte flere steder i haven. Det giver dybde/perspektiv - når nu alt det øvrige forsvinder i tusmørket.
- Og ja, naturligvis har jeg lagt hvide allium-løg i efteråret!
søndag den 20. februar 2011
Chelsea 09 i blåt
I 2009 var jeg så heldig at opleve det store Chelsea Flower Show, så i forlængelse af gårsdagens blå tema har jeg fundet et par fotos frem. Blå er fantastisk i selskab med - ja egentlig - alle andre farver. På disse fotos er selskabsfarverne grøn, lime, gul og hvid i forskellige udgaver - forstået på den måde, at fx det gule kan være i såvel blomster som bladtegninger.
lørdag den 19. februar 2011
Blåt til lyst
Jeg var nede i vores drivhus i dag - bare lige for at se til de små vinterblomstrende hornvioler. Og jo - de har det ganske udmærket. Jeg fik dem sidst på efteråret, og de har blomstret uafbrudt siden da. Denne første af deres vintre skal de stå lidt beskyttet, og derfor står de altså i vores (helt uopvarmede) drivhus.
Rigtigt blå blomster er jeg meget betaget af, så inspireret af besøget i drivhuset har jeg brugt lidt tid på at kigge på forårsbilleder fra vores have. Jeg glæder mig over det dejlige vintervejr i dag - men havde de ikke været for solskinnet, ville min forårslængsel da have været uudholdelig efter en sådan tur i fotoalbummet.
Jeg fandt bl.a. den skønne Hepatica-anemone og den azurblå lungeurt. Ikke noget særligt - men bare helt uundværlige. Anemonen plejer jeg at grave lidt omkring i februar, for allerede da er den blå farve at se under dækket af jord og blade. Jeg er sikker på, den står på spring lige under sneen...
torsdag den 17. februar 2011
Raubritter - den skønneste rose
Skal jeg absolut vælge en enklet rose blandt dem alle i min have, vælger jeg 'Raubritter'. Jeg elsker de boldformede, rentrosa blomster, der holder ganske længe. Helt op til 6 uger kan blomstringen vare - og nej, desværre er det ikke en remonterende rose. Alligevel tryllebinder den mig hvert år - så da jeg skulle have en brudebuket for 7 somre siden, var jeg ikke i tvivl: Raubritter skulle være med - og det skulle være en ægte havebuket. Det lykkedes på skønneste vis, som I jo nok kan se på billedet. Og blomsterbinderen - det var min mor :)
onsdag den 16. februar 2011
Pink og orange
Pink og orange er to farver, man normalt ikke sætter helt op ad hinanden. Men for et par år siden faldt jeg over en silkepæon (muligvis 'Tom Eckhardt'), der simpelthen kaldte på en abrikos/orange ledsager. Mit valg faldt på den engelske rose 'Grace', for den havde jeg længe ønsket, men haft svært ved at finde en farvemæssigt god placering til. Omkring de to farverige planter har eg siden sat bl.a. en meget mørkbladet Sct. Hans Urt/Sedum og en gruppe af - ligeledes mørkløvet - sølvlys/Cimicifuga.
tirsdag den 15. februar 2011
Skal - skal ikke...
Vi overvejer for tiden - vi overvejer rigtig meget... Vi er faldet for et skønt, lille orangeri. Ikke noget med tynde stålprofiler og færdiglavede plantehylder. Nej, - det er gedigent, galvaniseret jern og 6 mm panserglas. 16 kvm. Vel egentlig meget passende i en have på 1500 kvm. Og vi har jo et drivhus i forvejen, så det er ikke for potteriets skyld. Et ekstra uderum - det er dét, vi ønsker os: At kunne sidde lunt og tørt i blæst og regn - og alligevel være helt ude i haven. Hvor længe mon vi skal overveje?
mandag den 14. februar 2011
Nu var det næsten forår...
Fortvivl ikke. Vinteren er ganske vist kommet igen, men det skal nok blive forår. Det lover de skønne eranthis hvert år på denne tid - og det er aldrig slået fejl.
Forårsfornemmelserne kan disse dages vintervejr heldigvis ikke få bugt med. Jeg har allerede udset mig lidt forskellige sommerblomster, jeg vil blande i mine bede i år. Sommerblomster har aldrig haft min store interesse, for jeg er vild med stauder, der som bekendt kommer igen år efter år helt af sig selv.
Men nu skal det være: Duftende Lathyrus/ærteblomster og georgineblomstrende Zinnia/frøkenhat er udvalgt for deres egenskab som snitblomster, mens de hvide, enkle kornvalmuer skal tilføre Det hvide bed graciøsitet.
Sidste år oplevede jeg en fantastisk flot, lilla grønkål plantet midt mellem roser og kæmpeverbena. Det så fantastisk ud, så Purpurkål får plads i mit såkaldte 'afprøvningsstykke', hvor jeg har alle mulige skønne roser, jeg bare må eje.
Velkommen til min blog - haveglæde smitter, og man kan heldigvis ikke kureres...
Abonner på:
Opslag (Atom)