tirsdag den 7. juni 2011

Constance Spry er perfekt i år

Jeg er vild med den engelske rose 'Constance Spry'. Også selvom den kun blomstrer en enkelt omgang hvert år - men sikke en... Og i år er den endnu smukkere end ellers. 'Den ligner en kæmpe buket', sagde min mand tidligere i dag. Dét er jo ikke så ringe - slet ikke når man tænker på, jeg ikke nænner at klippe en eneste blomst af til en buket indendøre, end ikke hvis det bliver regnvejr!
'Constance Spry' blev præsenteret første gang i 1961 og vakte naturligvis opsigt med de meget store, skålformede blomster, der ledte tankerne hen på pæoner. Tilmed var det første gang siden 1840'erne, at en ny haverose duftede af myrra.
Den er opstået som en krydsning mellem Gallica-rosen 'Belle Isis' og Floribunda-rosen 'Dainty Maid' - altså en engangblomstrende og en remonterende. Sådanne krydsninger ender desværre altid med, at afkommet - som 'Constance Spry' - er engangsblomstrende. Og så er det sandsynligt, at 'Belle Isis' mellem sine forfædre har en Ayrshirerose, der netop er myrra-duftende.

Og så har jeg i øvrigt plukket utallige skønne blomsterhoveder af alle mine andre roser her til aften. Jeg har efterhånden mange, der blomstrer lystigt - bl.a. 'Rose de Rescht', 'Great Western', 'Indigo', 'Nuit de Young', 'Mme Sancy de Parabère' og altså en hel del flere...
Og NU skulle det altså være: Jeg har lavet rosengelé...

10 kommentarer:

 1. Du har bare nogle fantastiske roser. Planlægger at komme og besøge din have her til sommer. Jeg har også set udsendelserne fra TV. Du har da grønne fingre.

  SvarSlet
 2. Sikke en skøhed, Constance Spry. Jeg har altid haft et godt øje til den rose, men har indtil nu fravalgt den pga. den korte blomstring. Det kunne da godt være, jeg skulle tage det op til fornyet overvejelse :-)

  SvarSlet
 3. Åhh den er virkelig smuk! Jeg købte den sidst forår men der blomstrede den ikke :( MEN i år har den dejlige store knopper der snart springer ud - Og jeg glæder mig virkelig! Skønne roser du har !
  godnat Gro

  SvarSlet
 4. Wauw, den er smuk. Kan godt forstå du ikke nænner at plukke af den.

  SvarSlet
 5. Hvor er de smukke dine roser.
  Min Constance spry og New Dawn blomstre også.
  Ha´en god onsdag.
  /Hanne Bente

  SvarSlet
 6. Meget smuk Constance Spry, den ligner lidt jacques Cartier (dog lidt mere lysere) som jeg har foran huset mellem kældervinduerne.

  SvarSlet
 7. Hvor er den fantastisk smuk og jeg nænner heller ikke at klippe blomster til buketter af mine roser.
  Annette

  SvarSlet
 8. @ Gitte: Du skal være hjerteligt velkommen :)

  @ Signe: Hvad med at supplere med en sentblomstrende klematis (gr. 3)? Så har du en meget længere blomstring...

  @ Gro: Husk at dufte til den. Så kender du Myrra-duften :) (ellers anede jeg ikke, hvordan myrra dufter!)

  @ Anette: Jeg har nu alligvel taget en enkelt blomst ind i et sølvfad med vand. Men blomsten sad også så langt ned og inde i busken, at man ellers aldrig ville have bemærket den.

  @ Hanne Bente: New Dawn er bestemt også en dejlig rose.

  @ Tim: Nej-nej. Den ligner SLET ikke Jacques Cartier... Men dén er bestemt også skøn :)

  @Annette: Normalt har jeg ikke så meget imod at klippe af mine roser. Og slet ikke, når det ser ud til regn. Så fylder jeg alle vaser! Det er bare lidt anderledes med COnstance Spry...

  SvarSlet
 9. Nu er den første blomst sprunget ud, ummmm :-D
  JEg gav ellers Septer d`ile væk sidste år pågrund af duften men jeg skulle nok bare vænne mig til den. Jeg var ligesom ikke klar til Myrra før :-D
  Rigtig god Pinse Gro

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg har selv en stor fritståendes espalieret Constance Spry, der i år slår alle rekorder! Imponerende! Jeannette

   Slet