torsdag den 12. januar 2012

Pineberry


Kender du Pineberry? Hvis ikke, er jeg sikker på, du nok skal få øje på dem i løbet af dette haveår. Jeg stødte på dem allerede sidste år i et engelsk havemagasin, men jeg havde ikke held til at finde en forhandler, der ville sende til Danmark. Nu har jeg så fået fat på producenten (jubiiiiii...)

Jeg har været på messe i dag - messe for havecenterbranchen. Og jeg var heldig at få nogle meget særlige jordbærplanter med hjem. Pineberry hedder de. Pine for det engelske PINEapple (ananas) og Berry for det engelske strawBerry (jordbær). Navnet dækker over, at der er tale om jordbær med smagstoner af ananas. Og som du kan se på billedet ovenfor, er det hvide bær med røde 'nødder'.

Størrelsen på frugten er som et mellemstort jordbær, men udbyttet (mht. antal) er ikke helt på højde med vores traditionelle jordbær. Alligevel er jeg sikker på, vi er mange, der får plads til nogle stykker - de vil da være utroligt dekorative på kager, og måske ligefrem også gode i salater? Vi får se...

29 kommentarer:

 1. Hvor spændende med de bær! Sådan nogle vil jeg vel nok gerne have - også fordi de indeholder så lidt rødt, at fuglene måske slet ikke får øje på dem???
  Hvor kan man mon få de bær?
  Happy Armchair Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign

  SvarSlet
 2. Det lyder godt nok spændende :o) Det bliver sjovt at høre om hvordan de udvikler sig i din køkkenhave :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Og dét skal du nok få at vide - det var jo lige netop derfor, jeg fik nogle med hjem :)

   Slet
 3. De ser bestemt spændende ud:) Anne Gine

  SvarSlet
 4. Jep dem har jeg bestilt ;0)

  Og jeg ved at de kommer i planteskole-ringens butikker til foråret.

  SvarSlet
 5. Jeg købte nogen hos plantetorvet.dk i efteråret, jeg glæder mig også til dem. Det var fine planter med udlæggere, så jeg har prøvet at opformerer dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. De skulle efter sigende også brede sig lige så villigt som traditionelle jordbær :)

   Slet
 6. Det lyder sørme spændende - får med det samme trang til at smage dem ;0) Smukke ser de også ud. Dem vil jeg holde øje med til sommer.

  Bedste have-hilsner fra Mettes Have

  SvarSlet
 7. Jeg kender dem ikke, men de ser da indbydende ud.
  Tak for kigget.

  SvarSlet
 8. Den havde jeg skam også købt, hvis jeg faldt over den :)

  SvarSlet
 9. Nu har jeg så også fundet dem på Plantetorvet. Jeg havde ikke forsøgt at søge på en dansk oversættelse af Pineberry! Men over 20 kr. pr. plante... Jeg kan da importere og sælge dem for 10 kr./stk.! Mon det var en idé?

  SvarSlet
  Svar
  1. Der var du mere heldig end mig.
   Jeg kunne ikke købe nogen da messen sluttede. De påstod de alle var solgt til Asmild plantecenter.
   Men skidt, jeg ville bare prøve at smage bærrene. Skal ikke sælge dem.
   Anne Marie

   Slet
 10. Så skal du da sælge mange, hvis du skal tjene på det - der er jo også momsen ;-)

  Men spændende - den kunne jeg da også godt tænke mig i haven, så jeg er også aftager til nogle stykker :-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ikke nogen, jeg regner med at skulle have 'på lager' over en længere periode, så jeg mener, prisen er helt fin :)

   Slet
 11. Uha.....det lyder bestemt som en sommerfristelse af de store Marie Louise ;0) Smukke er de også.

  Asmild plantecenter er "mit sted" så måske jeg er heldig at støde på dem der Anne Marie ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 12. Jeg satser på at sætte et par af mine i drivhuset, så kan jeg jo inden længe berette om smagen osv. Det gør jeg også af og til med alm. jordbær. Lidt hyggeligt.

  Synes ikke det var dyrt, når planterne var derefter. Man kan faktisk aldrig rigtig sammenligne priser på planter, synes jeg.

  Nå jeg var faktsik lige forbi siden, fordi jeg skulle nuppe linket til din dejlige lille video (tv-uds), jeg kender nogen, der trænger til sommer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja - det er vi vist mange, der trænger til at lille pift af for tiden.

   Jeg har også sat mine Pineberry i drivhuset, så de kan få et lille forspring :)

   Slet
 13. Kære Marie-Loise. Pineberries, så dem første gang i England 2009, selvom de stammer fra midten af 1700 tallet. Kunne dengang kun få frø, og det havde jeg dengang, desværre ikke lige tålmodighed til. De smager som du skriver, ikke vildt meget af jordbær, snarere henimod ananas. De ser specielle ud, men smager godt i både frugt- og salat skålen. Har du planter til salg, eller kender du adressen på en leverandør ?? Jeg er meget interesseret. Min veninde i England bruger dem også til ´jam´.
  Bedste hilsner, Iris.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har læst, at det ikke går med frø - og at de, der påstår, de sælger frø, ikke kan være sikre på afkommet, da Pineberry er en krydsning. "However, since the pineberry is a hybrid strawberry, it is very unlikely that plants directly resembling the parent plants will be grown from saved seed. So, if you really want a typical pineberry experience, buy one of the plants, not seeds." Citat fra http://strawberryplants.org/2010/09/pineberry-pineberries/

   Og ja - selvfølgelig skal jeg da have bestilt planter hjem til videresalg til mine havegæster :)

   Det er egentlig sjovt - det dér med marmelade - for jeg er helt vild med blandingen jordbær/ananas! Bliver farven på Pineberry-marmelade ok at se på?

   Slet
 14. Har netop læst den hjemmeside du refererer til. (Er glad for at jeg ikke købte frø alligevel, det kunne da være blevet en slem skuffelse.) De afgiver ikke de mængder af bær som jordbærplanter gør, så hun mixer med alm. jordbær.
  Tak for svaret, vil glæde mig til at bestille nogle planter hos dig. Med venlig hilsen, Iris.

  SvarSlet
 15. Jeg har kun set dem på billeder. Glæder mig til at smage dem. Mon de måler sig med de gode, solmodne røde? Det er der selvfølgelig ikke så meget, der gør.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej - det gør de nok ikke, men de vil i hvert fald være søde som kagepynt :)

   Slet
 16. er der nogle der ved hvor man kan købe et par planter her i DK?
  gerne omkring århus
  du har vel ikke et par til salg endnu Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Calle
   Jeg har endnu ikke fået dem! Jeg skal have dem med på Forårsmarked 6. maj på Sanderumgaard, så jeg har heller ikke travlt :) Jeg tror, Bauhaus har nogle - det har jeg i hvert fald hørt, men størrelse og kvalitet ved jeg intet om.

   Slet
 17. Det er muligt fortiden at købe dem i Bilka. 3 planter for 80,-.

  SvarSlet
 18. Jeg vil lige indskyde at vi er de første avlere af Pineberry planter i dk. vi har dem på vores jord og skal høste for første gang i år... det har taget 3 år at få fat i planterne, så dem holder vi fast på endnu.. vores sort hedder Annabella og smager himmelsk...vi sælger kun bær fra planterne i år.. hvis i er interesseret i at læse vores artikkel kan i gå på Give Avis og finde artiklen i arkivet.. i kan også finde den ved at gå på vores hjemmeside www.syrengaardensjordbaer.dk ..
  Go sommer.. ;O)

  SvarSlet
 19. http://www.bakker.dk/produkt/hvidt-jordbaer-pine-berry-/

  Her kan de findes som planter i år.
  Jeg er med på at kommunikationen omkring disse er fra 2012 og vi nu er i 2013, men er man som jeg lidt bagefter, og først finder siden i år, ja så er her i hvertfald et link:)

  SvarSlet
 20. Hej Marie Louise.
  Kan jeg bestille et par eksemplarer af denne fine jordbær plante hos dig? Vh. Senay

  SvarSlet
 21. Hej
  vil bare fortælle at jeg købte planter sidste forår på en "bo grønt" planteskole så mon ikke også de har dem i år. Der kom blomster men ingen bær. Jeg har sat dem i et bed for sig selv så jeg kan luge dem ud igen hvis de ikke giver bær i år

  SvarSlet