lørdag den 28. januar 2012

Hvad er det lige...


Hvad er det lige, de gør? Alys Fowler, Carol Klein og Monty Don, altså. Jeg er vild med deres haveprogrammer, og heldigvis har jeg et par skønne havevenner, der troligt optager alt til mig - for ellers kan jeg ikke se BBC2. River Cottage ser jeg naturligvis også - som mange af jer sikkert også gør!

Men hvad er det, der gør de engelske haveprogrammer meget bedre end de danske?

Gennem det seneste års tid har jeg tænkt meget over dette - og min konklusion er: Autentisk haveglæde. Åh, hvor jeg nyder det - og det er jo nok også derfor, det er så skønt at læse haveblogs. Også her finder man denne ægte entusiasme.

Men lad mig vide: Hvilke indslag er du faldet for på have-tv-scenen? Og hvad savner du?

12 kommentarer:

 1. for tiden ser jeg "dage i haven" svensk haveprogram, jeg plejer at sætte maskinen til at optage ALLE de haveprogrammer som kommer på vores kanaler...

  SvarSlet
 2. Tilbage med Haven I Hune! Og ALLE sæsonerne tak!
  Vi kan kun ta' de danske kanaler, men ser også alt hvad der bliver vist - I øjeblikket River cottage.

  -karina

  SvarSlet
 3. Jeg ser også River Cottage og er i gang med at optage "Dage i haven". Jeg syntes "dage i haven" hvor de var hos Mandelmanns var skønt TV.

  Jeg savner at dansk TV laver noget lignende, eller i det mindste køber nogle af de gode haveudsendelser fra England.

  SvarSlet
 4. Jeg ser hvad jeg dumper ind i, på dansk, svensk og endda tysk, men kan desværre ikke optage. Har lige købt dvd'erne med Geoff Hamilton samt National Trust haver, så kan jeg da savle der et par timer :o) Lad os få nogle engelske haveprogrammer ind på banen, det kunne være SÅ godt.

  SvarSlet
 5. Jeg optager også, hvad jeg kan finde og ser det. Jeg kan desværre heller ikke tage BBC2, og jeg vil meget gerne se mere engelsk have-tv. Svensk TV sender af og til engelske haveprogrammer. De sender og producerer i det hele taget mange haveprogrammer. "Dage i haven" var skønne både med Mandelmanns og de nyere. Lige i øjeblikket kører Haver på Østerlen og de er også vidunderlige.

  SvarSlet
 6. Dejligt med så hurtig respons. Men hvad ER det egentlig, der kendetegner disse skønne programmer?

  For mig kan det være de helt lavpraktiske tips, fx. Og en have, der ligner en have... hvis I forstår!

  Hvad er det, der gør de andre programmer bedre?

  SvarSlet
 7. Tycker att dom Engelska trädgårds programmen är bättre än Svenska även dom Danska är bättre än dom Svenska.
  Kul med Pineberry!
  Hälsningar
  Mariana

  SvarSlet
 8. Hej Marie-Louise. For mig er det tilgangen til det med haver. De danske programmer bærer præg af "vupti"-koncepter. Kæmpe stauder, som moses ned i bede og store træer og 1-2-3, så har du en have. Rettidig omhu, flid og glæden ved at se et lille frø spirer drukner i utidig jagen!! Derfor sværger jeg til alt det ægte og autentiske. Planter købt hos staudegartnere eller små selvstændige planteskoler, krukker af ler, forspiring af frø, plantebytte og havens langsomme udvikling fra bar jord til blomstrende frodighed. Og det er alt det de engelske haveprogrammer indeholder. Her er ikke hurtige "vupti"-løsninger, men spandevis af omhu - rettidig omhu. Og så er der tillige alle de gode forklaringer, som de gerne øser af. Det er berigende og i det rette tempo :o)

  Bedste hilsner

  Lene

  SvarSlet
 9. Hej jeg hepper også på det autentiske, hvordan vi kommer fra A til B på en brugbar måde, med tips til hvordan det gøres nemmere. Haven i Hune det absolut bedste have tv der har været. Anne Just præsenterede forskellige stauder ved navn, man så hvordan stauder kunne deles, hvordan man kunne stikleformere f.eks floks m.m.
  Vi har også købt Geoff Hamiltons havetv på Dvd. Man ser ham opbygge flere have fra den bare jord, med brugbare ideér på hvordan man laver stier af forskellige belægninger eller bygger hegn. Ikke af forskellige håndværkere, men af en mand der har gjort sine egne erfaringer!!
  "Bonderøven" og Camilla Plum på Dr2 gør det også øser ud af egne erfaringer og beriger os med gode "Gør det selv" ideér. Så jeg synes faktisk der har været en del gode have programmer på dansk tv.
  Måke er det fordi vi har set 100 gange hvordan man stiklinge formere pelagonier og sætter løg i krukker, vi vil et skridt videre og høre hvordan de store tanker tænkes i skønne omgivelser!!
  Anne-Mette.

  SvarSlet
 10. Jeg ville faktisk gerne se de allerførste udsendelser af Søren Ryge igen. De kunne få mig op af stolen og ud i haven, selvom mørkningen var næsten overstået....

  SvarSlet
 11. Jeg tror, at du har helt ret med den autentiske haveglæde og så også evnen til at være naturlig foran kameraet.
  Jeg synes Haven i Hune samt Claus Dalbys programmer er meget inspirerende, men hverken Anne just eller Claus Dalby har formået at sprudle gennem skærmen, som fx Carol Klein eller Alys Fowler. Om det skyldes lidt skærm skræk eller måske mangel på global økologisk passion eller personlighed ved jeg ikke.
  Camilla Plum og bonderøven synes jeg faktisk er nogen af dem der har formået at vise noget passion igennem skærmen.

  Jeg kunne godt ønske mig et dansk haveprogram ala Garderners World, med et mix af tips til planteformering, inspiration til nye sorter og sammenplantninger, anlægstips og inspiration fra forskellige parker/haver/haveshow, det hele følgende årets gang.

  Ikke bare hvordan man laver en smuk blomsterhave, men med fokus på bæredygtighed, såsom egen kompostbunke, grenbunke, gødningsudtræk af kulsukker og brændenælder, måder til at inviterer insekt og dyreliv ind i haven.

  og indtil da vil det da være dejligt hvis DR købte og sendte den engelske udgave. Også gerne Den spislige have med Alys Fowler og et år i en cottagehave med Carol Klein. Det er 2 fantastiske tv serier på hver 6 afsnit.

  Jeg glæder mig umådelig meget til Gardernes World begynder igen til Marts. Hvis man har lidt computersnilde kan man få en engelsk IP adresse og derved se BBC over internettet.
  For i England kan du se alle BBC programmer på nettet (som med DR) udenfor england er det dog kun radio du kan høre:
  http://www.bbc.co.uk/iplayer/radio/categories/lifestyle_and_leisure/homes_and_gardens


  forårshilsner
  Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pia
   Enig - enig - enig!
   Og så må jeg (der faktisk har en del computersnilde) lige be' om et hint til, hvordan man får sig en engelsk IP-adresse...

   Og nu bliver det forår - jubiii

   Slet