mandag den 4. april 2011

Så blomstrer det i hele haven...

Rhododendron oreodoxa - sprang ud i går
Ud af de seneste 13 år har der blot været 2 år, hvor min store Rhododendron oreodoxa ikke har blomstret på min ældste søns fødselsdag d. 23. marts. I år er så det ene af de to... Men NU er den i fuld gang - og takket være de høje nattemperaturer slipper jeg for at dække den over om natten. Det er næsten ventetiden værd. De seneste 8 år har jeg meget bevidst købt Rhododendroner, der ikke blomstrer i maj/juni. Dermed har jeg nu en sæson, der strækker sig fra (normalt) sidst i marts til først i august. Og så er der jo altid et par stykker, der blomstrer lidt igen i sept/okt.
Rhododendron praecox - sprang ud i lørdags
Mellem mine Rhododendroner har jeg en hel del storkenæb - bl.a. de høje G. pratense-typer, og jeg planter også gerne moderatvoksende klematiser ind i mellem. På den måde er der konstant blomster i mit surbundsbed.

Det har været så dejligt at være i haven de seneste par dage, for haven er jo fuld af farver allerede. Jeg bliver lige forundret hvert år over, hvor hurtigt det går. Jeg tog kameraet med på tur rundt i haven i dag, så her er lidt af de rosa - violette - violet/sorte farver fra min have.

7 kommentarer:

 1. I Geografisk Have i Kolding, havede R. oreodoxa blomster d. 27. marts, da vi var der.

  Har besluttet mig for, at de næste rhododendron vi skal have i haven, skal være tidligt blomstrende, og er ved at finde frem til dem det skal være.

  På mit arbejde har vi en meget smuk lilla blomstrende rhododendron, der er sprunget ud her i weekenden. Ved ikke hvad den hedder.

  En kollega og jeg, har lagt et par grene hen af jorden, og dækket dem med jord, så håber vi på to nye planter til os om noget tid :-)

  SvarSlet
 2. Jeg har valgt ikke at have de tidligt blomstrende rhododendron, fordi jeg synes det er så ærgerligt, hvis frosten tager dem. Sidste år i maj fik jeg svedet shamrock og Crane.
  Jeg tror de tidligste for mig i år bliver Isolabella og Orbiculare.
  Til gengæld går jeg efter at finde de senest blomstrende, så der alligevel er en lang sæson.
  Venlig hilsen
  Lisbeth

  SvarSlet
 3. @ Vivik: Det er mange gange lykkedes for mig at lave aflæggere på den måde. Men min oreodoxa er højstammet, så det går ikke lige med den.

  @Lisbeth: Jeg har sørget for at placere de tidligste lidt beskyttet og uden for meget vintersol - men ellers er det jo kendetegnende for en have, at oplevelsen er forskellig år for år. Og du kan tro jeg nyder de tidlige, når der er udsigt til frost! Mht. de sentblomstrende er jeg begyndt at begrænse mig, for når de første roser springer ud midt i juni, kan jeg slet ikke holde ud at se på blomstrende rhododendroner! Til gengæld gør jeg nu meget ud af at finde de DUFTENDE rhododendroner (af de stedsegrønne typer).

  SvarSlet
 4. Dejlige dejlige billeder :O)

  SvarSlet
 5. Det var en god idé at strække blomstringen på den måde. Synes tit det er de maj/juni blomstrende, man ser i almindelig handel, og nok derfor er det også dem, der er flest af hos mig. Men måske en tur til planteskolen kunne ændre lidt på det.. Jeg har en Shamrock, men den ser nu ikke ud til at ville blomstre foreløbigt.

  SvarSlet
 6. Ja jeg går også efter de duftende, har flere af slagsen både Fortunei og Belle Fontaine og Duke og York. Men også dem med duft i bladene er dejlige, dem skal jeg have flere af.
  I øvrigt er det mit indtryk at blomstringen starter tidligere i år. Jeg har en pulap, der viser farve og flere andre ser ud som om det ikke varer længe. Sidste år blomstrede min den første Globigerum d. 18.4. og Pulap d. 23.4.
  Vh
  Lisbeth

  SvarSlet
 7. Rigtig flotte billeder.
  Jeg glæder mig til mine rhododendron kommer i blomst.
  Mvh Hanne Bente

  SvarSlet