mandag den 27. maj 2013

Chelsea - fuld af inspiration

3 dage med Chelsea Flower Show, langt over 1000 inspirerende fotos og lidt trætte ben - jeg har haft en fantastisk uge i London, der også bød på 2 små haver i London, den store Wisley-have en times tid uden for byen samt en ny køkkenhave langt ude på landet.
 
I alt havde jeg 6 skønne dage helt uden regn :)

I dette blogindlæg vil jeg bringe lidt inspiration videre fra en enkelt have på selve showet: The M&G Centenary Garden 'Windows Through Time'.
 

Haven afspejler de seneste hundrede års havetendenser: Fra den moderne skulptur til de 'historiske' buske, som var populære i 1900-tallet; laurbær, kristtjørn og rhododendroner. 
 
Når man kigger gennem skultpuren, det store vindue (som er dannet af 2 C'er for Chelsea Centenary), drages øjnene mod den gamle sandstensvæg i baggrunden. Nedenfor væggen spejler et lille bassin løv og himmel, og naturligvis er der her plantet fugtelskende planter som bregner, iris og løn. Vand og sten har været et gennemgående element i showhaverne i alle 100 år. 
Et andet sted i haven er der en 'kyssesti', en kvasbunke af hensyn til havens smådyr, en vild beplantning og en mere formel - alt sammen elementer, der afspejler de forskellige havetrends op gennem tiden.
 
Har du lyst til at se et lille klip fra haven, så er der et link lige her: 
http://www.mandgchelsea.co.uk/2013-garden/garden-tour.aspx

Chelsea Flower Show er andet end haver: Der er masser af stande, der frister de besøgende med alt fra haveredskaber og frø til blomstermalerier og haverejser. Og også disse stande bedømmes af en særlig dommerkomité, og bedømmelsen er afgørende for, om man kan få lov at deltage igen en anden gang.
 
GardenGirl var med for første gang nogen sinde - og bedømmelsen lød: Recommended. En smuk stand, der bl.a. fik ros for at anvende rosenknopper som bunddække i blomsterkummerne - og som naturligvis var yderst velbesøgt.
 
I min egen have stortrives for tiden særligt rhododendroner, fugleunger og skvalderkål - men det ser ud til, at jeg snart får skik på det hele, så der bliver klar til åben have i juni. Her er det jo helt fantastisk, at haven er en fælles interesse for min mand og mig - det går lidt hurtigere og er langt hyggeligere, når man er to om det hele ;)

12 kommentarer:

 1. ak.. ja... Chelsea må jeg engang opleve :)
  - go' arbejdslyst i haven :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Tim. Og ja - dét er virkelig en tur værd. Gang i sparebøssen...

   Slet
 2. Det er misundelsesværdig lang tid du fik i england ;) Dejligt indlæg fra showet og jeg håber du bringer endnu flere indlæg fra din tur og 1000 fotos inden længe.
  Kh Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Der skal nok komme meget, meget mere :) Tak for din kommentar.

   Slet
 3. Hej Marie*Louise.Skøn tur du har haft til London.Jeg skal til Hampton Court Flowers Show til juli.....glæder mig meget.
  Og glæder mig også til at se alle dine billeder. God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har fået Hampton Court Flower Show anbefalet af flere englændere, da der er betydeligt mere plads omkring haverne i forhold til Chelsea.
   Malvern Spring skulle også være helt unik og rigtig god.

   Slet
 4. Åh der ville jeg gerne have været med :-)
  Tak for at du deler dine oplevelser og dejlige billeder med os.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan slet ikke lade være - det var så stor en oplevelse...

   Slet
 5. Hmmmmm.... måske man skulle planlægge en havetur i år? Jeg har læst gode ting om Hampton Court, så Jette kan glæde sig. Du må være helt ør efter at have trasket rundt i 6 dage. Det med køkkenhave griber om sig alle vegne. Håber du fik lidt idéer med hjem. Jeg har ikke plads til spiselige ting. Og dog. Tror måske jeg vil prøve lidt kartofler i de smarte spande og muligvis også lidt tomater og jorbær. Næste år :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Min erfaring med de 'smarte spande' er ikke god - men det tegner godt i højbedet i år. Jeg forspirede jo indendørs i papirsposer med jord, og jeg forventer at høste hele baduljen inden Sankt Hans. Så skal der være plads til kål ;)
   Og jo - jeg fik masser af idéer med hjem :)

   Slet
 6. Det lyder som en fuldstændig fantastisk tur, I har været på... og misundelse er jo stadigvæk en grim ting!! ;o) Når man så tilmed kan afslutte en haveoplevelse med en fantastisk haveshop, med alt til faget hørende, - ja, så bliver det vel ikke meget bedre!!! :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. En smule solskin kunne have været prikken over i'et, men på den anden side er det ikke godt at fotografere i solskin, så mon ikke jeg bare skal være ovenud tilfreds med tørvejr?

   Slet