fredag den 22. juli 2011

Grøn og frodig pause

På min terrasse er de første klokkeranker sprunget ud. Skønne, store blomster i en køn, diskret farve. 

Når rosernes hovedblomstring er aftagende, indtræffer den periode i min have, jeg kalder 'Grøn pause'. Og jeg nyder det! Hele foråret og sommeren indtil nu har haven fremvist det ene farveorgie efter det andet - men netop på denne tid nyder jeg de mange frodige blade med deres store variationer i nuancer og størrelser. Nu, hvor rigtig mange af roserne samler energi til endnu et flor i august, og nu, hvor træernes frugtstandene endnu ikke har fået farve. Det er lige som om, at dette evindelige (efterhånden!) regnvejr blot understreger frodigheden - og i hvert fald er den med til at sikre, at august heller ikke byder på tørre, brune bladspidser.

Og med den grønne kulisse er det ekstra smukt med mange hvide blomster, synes jeg. De passer så fint ind, uden rigtig at forstyrre min 'grønne pause'.
 
Den hvide sporebaldrian fortsætter sin blomstring længe endnu, og der er masser af nye skud på vej i alle bladhjørnerne på de lange stængler.
Smalbladet klokke er relativt ny i min have, og jeg har opdaget, at også den sætter blomster kontinuerligt op ad stænglerne, så jeg sørger for hele tiden at fjerne de visne. Så går der ikke unødig energi til spilde på at danne frøstande.
'Annabelle'-hortensien er jeg blevet helt vild med... Dens små, limegrønne blomsterstande har udviklet sig til store, hvide klaser - og lige for tiden nikker de under den store vægt af regnvand. Jeg synes, det er helt perfekt, at den er så neutral, mens der er farver overalt i haven - og så nu lyser op med de hvide bolde. Jeg har fået fortalt, at hvis jeg klipper skuddene ned til 30 cm i april måned, vil der dannes lidt mindre blomsterhoveder, men så til gengæld på stærkere grene. Dét skal jeg afprøve næste år.
Den hvide stormhat behøver ingen støtte - til trods for en højde på 150 cm. Den plejer at være flittig til at sætte sideskud - og dermed flere blomster, hvis jeg klipper blomsterstanden af efter blomstringen. 

'David' hedder den hvide høstfloks, jeg efterhånden har flere steder i haven. Og for første år har jeg så mange floks, at jeg nænner at plukke ind af dem. Det er herligt, når stauderne når en sådan volumen. - Og så får denne sort jo faktisk aldrig meldug!
I år måtte jeg klippe 'Francine Austin'-rosen helt tilbage i april, så der er ikke så stort et flor af de små, hvide pompon'er, men jeg krydser fingre for en lidt mildere vinter, så den næste år vil præsentere sig som beskrevet af David Austin: "wiry stems in large, dainty sprays".
Og jo: Naturligvis er der stadig gule, rosa og violette pletter rundt om i haven - bare ikke så mange
Ha' en dejlig weekend...

18 kommentarer:

 1. Smukke planter du har i hvidt, tak for inspirationen.
  Vil forsøge mig med et hvidt bed til efteråret. Har allerede sporebaldrian og den hvide floks men mon ikke jeg skal se mig om efter en småbladet klokke, smuk.
  Kan godt sætte mig ind i at elske den grønne pause, jeg har det bestemt på samme måde. Farver er smukke, især alle de grønne nuancer.

  SvarSlet
 2. Ja den grønne pause er skøn.....og rigtig godt for øjet.

  I år syntes jeg bare den er sprunget helt over her hos mig da roser m.m. er blevet hurtigt afløst af høstanemoner, solhatte, solsikker og hortencia der allerede har startet deres show.Det hele spurter bare der ud af med blomstring......bare nu det kan blive ved langt ind i efteråret :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 3. Smukke blomster du viser frem. Du har nok ret i at lige så dårlig den megen regn er for roser - lige så god har den været for en del stauder. Jeg ved ikke, hvad det er med jer på fyn, men mine floks er da ikke sprunget ud endnu. Langt fra. Annabelle ser meget dejlig ud. Jeg overvejede at købe den, men besluttede at den blev for stor til min lille have. Jeg har i stedet købt et par andre. Faktisk var Annabelle med i mine overvejelser, fordi den beholder den hvide farve. Det er ved at være en vittighed på disse kanter mht. hortensiaer og mig, da alle dem jeg hidtil har købt skifter til mærkelige farver, der er grimme som arvesynden. I går ringede jeg til det gartneri, som avler den sidst indkøbte, der igen blev en HELT anden farve end lovet, for at høre, hvad jeg dog gjorde galt. Jeg må lave et hortensia indlæg på et tidspunkt :-) Kan godt forstå, at du nyder den grønne frodighed.

  SvarSlet
 4. Gode billeder.
  Smukke blomster.

  SvarSlet
 5. Uha en skøn farve din klokkeranke har :) De fleste af mine floks blomstrer nu undtagen de hvide - det varer vist en uge eller to, før de starter showet.

  SvarSlet
 6. Det er lige til at, holde ud :-D Jeg nyder også der er lidt mere ro på lige nu. For det har været så intenst med alle roserne når de blomstre ! -
  Jeg kan rigtig godt lide den hvide sporebaldrian, Jeg har selv sået den Røde af dem. Den kan jeg ikke så godt lide:( -
  Jeg håber det skrider frem ad med dit byggeprojekt
  Rigtig god weekend
  Gro

  SvarSlet
 7. Godt at høre at du også tager en "pause" med haveræset, hvad er mere skønt at gå en tur rundt i egen have med en kop kaffe (eller en go' kop øl..) og NYD haven i sig selv...

  SvarSlet
 8. Jeg har det som dig m.h.t. juli som er meget grøn og jeg er så glad for mit nye hvide og lysegule bed som jeg etablerede sidste år. Jeg har tænkt meget over beskæring af Anabelle og Limelight som hos mig er kæmpe (for) stor, men jeg tror jeg vil forsøge mig som du beskriver.

  SvarSlet
 9. Kære Marie-Louise,"en grøn pause...:)" godt set! Ja, det er faktisk skønt, selvom jeg ikke har tænkt sådan på det! Skønne hvide blomster, jeg har også David-floks, og elsker dem! Jeg har dem i selskab med hvid violfrøstjerne -smukt!!!
  kærlig hilsen Helle

  SvarSlet
 10. Ja, floksene er godt i gang her på fyn - det er dog ikke alle mine, der er sprunget ud.

  'David' er en rigtig god hvid floks, der faktisk aldrig får meldug - heller ikke selvom den står i sandjord.

  Jeg er som du blevet helt forelsket i hortensiaen 'Anna-Belle'. Faktisk har jeg haft den i nok 5-6 år, men Peter har hvert hård "kommet til" at klippe den ned med trimmeren, men i år har den fået fred, og den har blomstret og blomstret.

  Specielt som knap udsprunget, når den er limegrøn, er den smuk i buketter.

  SvarSlet
 11. Og det er mig som takker for "voldtimianen", den er da helt pæn, og hvor den da tiltrækker bierne.. :)

  SvarSlet
 12. Flotte billeder af dine blomster.
  PS.
  Jeg har fået ny blogadresse, pga at jeg havde en overflødig hjemmeside, jeg ønskede at få slettet.
  Min nye blogadresse: www.finus.dk
  Ha´en god tirsdag.
  Knus Hanne Bente

  SvarSlet
 13. Tak for de flotte billeder og god læsning. Jeg holder selv meget af den "grønne pause", som i mine øjne er en ganske særlig periode, som kendetegner Danmark og den danske natur.

  SvarSlet
 14. Jeg har gemt et billede fra en artikel - jeg mener det er fra din have - hvor jeg så at du havde en gul rose sammen med en meget mørkerød, hvilke to roser er dette - det er utroligt smukt sammen.
  Det skulle vel ikke være Tuscany Superb og Golden Celebration?

  kh
  Eva
  Evigglade.blogspot.com

  SvarSlet
 15. @ Eva: Dét kan jeg ikke tro. Jeg har ingen af de to roser (men de er bestemt skønne) - måske har det været en frisk 'Graham Thomas' med 'Bleu Magenta' i baggrunden? Du kan evt. scanne billedet ind og maile det til mig på mp@mphavedesign.dk...

  SvarSlet
 16. Hej Marie Louise

  Skriver du ikke snart noget spændende nyt fra din fantastiske have?

  Hilsen Lene

  SvarSlet
 17. @ Lene: Jo - nu er det vist på tide igen... Tak for opfordringen :)

  SvarSlet
 18. Hej jeg har flere gange været inde på din blog for at tage navnene på de fine blomster (de hvide blomster) men det har simpelthen ikke lykkedes mig at opspore hverken høstfloks (david) i hvid eller smalbladet klokker, håber du kan hjælpe mig? mhv jill

  SvarSlet