søndag den 15. maj 2011

Skønne pæoner


De skønne pæoner bringer altid en forsmag på sommerstemning med sig. De helt tidlige har jeg efterhånden en hel del steder i min have, og med deres stærkt rosa nuancer gør de fint opmærksom på deres tilstedeværelse. Det er ligesom om, de fylder lidt mere, netop fordi farven er så intens.


Den gule pæon 'Claire de Lune' er blandt de allersmukkeste. Når jeg sidder på min lille 'hønseterrasse' sidst på aftenen, lyser den noget så dejligt. I dagslys er den naturligvis også smuk. Jeg har sat den i selskab med bl.a. en kanelbusk, Calycanthus, der også blomstrer på dette tidspunkt. De mørke, rødbrune, ikke så store blomster er en god og blid kontrast til pæonens store, cremgule hoveder.


Jeg er dog også glad for den røde art P. delavayi. Jeg har et par forskellige frøplanter - de er alle foræringer fra andre haveentusiaster, og ikke 2 er ens. Endnu har jeg ikke selv haft frøplanter af dem, men mon ikke det kommer?

 
  
Og så kunne jeg slet ikke lade være med at fotografere de vilde forglem-mig-ej'er op ad brændehækkene. De er her kun, til de har kastet frøene - så bliver planterne fjernet for denne omgang... Efter min mening må en have også gerne være lidt vild - så længe det er smukt J  

11 kommentarer:

 1. Hej
  Jeg er ny læser her på din blog..efter at jeg havde læst din bog "den frodige have" fandt jeg din blog. Skøn bog med stor inspiration :)
  Skønne billeder af pæoner - har selv en som slet ikke er så langt fremme som dine..Måske vinteren har været for hård ved den..
  Mange hilsener Karina

  SvarSlet
 2. Smukke pæoner :-) Kanelbusk lyder spændende - den må jeg vist se lidt nærmere på :-)

  Jeg har to forskellige i haven, men kun den ene er 'gravid' og det ser ud til, at det tager et stykke tid endnu inden den springer ud.

  SvarSlet
 3. Hos os får forglemmigej altid skimmel når de har stået et stykke tid, så de bliver også altid hevet op. Hvor er den røde pæon skøn -

  SvarSlet
 4. Uha, en må vist ud og købe tidlige pæoner. Smukt

  SvarSlet
 5. ....Åh er de allerede sprungt ud på fyn. Her venter jeg på den første som plejer at være bonderosen ude foran ved indkørslen.....lidt senere kommer silkepæonerne - og så er det SOMMER......men det varer ikke længe nu kan jeg se :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 6. Hvor er dine pæoner flotte - mine blomstrer ikke endnu:)
  Knus Hanne Bente

  SvarSlet
 7. HEj Marie - Louise, sikke skønne pæoner du har og så er de allerede sprunget ud :-)JEg elsker simpelhen Pæoner! Jeg går stadig og venter på de første. Jeg har nogle som jeg gerne vil flytte. Skal jeg vente til efteråret eller kan jeg flytte dem efter blomstring?
  Rigtig god mandag
  Gro

  SvarSlet
 8. Hej Marie Louise

  Faldt lige over din blog ved en tilfældighed - en anden bloggers blogliste ;o).

  Spændende med kanelbusken, som Susanne må jeg vist også lige tage et ekstra kig på den.

  Tillykke med valget i lørdags - dejligt med nye unge hoveder i hovedbestyrelsen. Jeg håber, du havde en lige så skøn weekend som jeg - masser af dejlig inspiration.

  Knus
  Mette
  www.mette.landly.dk

  SvarSlet
 9. frøplanter af pæoner !!! det skal prøves til næste forår...

  SvarSlet
 10. Jeg undrer mig virkeligt over, hvad det er med Fyn. Alting er meget længere fremme end i resten af landet!?

  Dejlige havebilleder med skønne vækster! Jeg giver dig 110% ret i, at det vilde ofte er det flotteste. Din forglemmigej er vidunderlige.

  Jeg har to pæoner i haven, som jeg satte ved siden af hinanden for 5-6 år siden, og de er nu blevet til to kæmper med enormt mange knopper. Den ene er tidlig og indkøbt på Ledreborg, men desværre aner jeg ikke, hvilken sort det er. Den har kæmpe fyldte pink blomster der dufter, som englene synger. Den står ved siden af Sarah Bernhardt som springer ud nogle uger efter den første.

  Jeg udvidede bestanden med en Myrtle Gentry sidst år indkøbt i potte, som nægter at blomstre :( Nej, den står ikke for dybt, og jeg gøder den ikke. Den er jeg knotten på, for selvom bladene er flotte optager den del plads i min lille have, så den har bare at blomstre næste år ellers ...... I foråret købte jeg den første træpæon i Bilka, som havede én knop. Men hvilken knop og blomst. Hold da fast hvor var den smuk. Nu står den med noget som ligner kæmpefrø. Løvet er også fantastisk dejligt. Jeg har desuden proppet en knold af Bowl of Beauty i jorden, så nu må vi se, om den gider blive til noget og hvornår.

  SvarSlet
 11. @ Lindelyst: Tak for rosen :)

  @ Susanne: Kanelbusken er nok mere speciel end køn - men sådan er det jo, når man pludselig bliver lidt nørdet med sin have ;)

  @ Sussi: Ja, her får de også skimmel - men de får alligevel lige lov at kaste frøene...

  @ Vibe: Man kan faktisk have en ret lang pæonsæson, hvis man er lidt omhyggelig med udvælgelsen :)

  @ Frøken Solhat: Jeg har ikke før tænkt, at Fyn skulle være noget særligt på dén led. Naturligvis er der bedre forhold end i Midtjylland. Men jeg ved, at jeg har udvalgt særligt tidlige pæoner ;)

  @ Gro: Hvis ikke du har noget imod at vande dem i løbet af sommeren, er der ikke noet i vejen for at flytte dem efter blomstringen. Jeg flytter mine planter, når JEG vil - det afhænger som regel bare af den efterfølgende pasning ;)

  @ Mette: Ja, det var en fin weekend. Og sikke mange dejlige havemennesker :) Jo - vi har i Odense Afd. allerede planlagt arrangementerne for 2012, og der er da inddraget lidt nyt fra mødet. Der skal fx være Åben Børnefamiliehave i min have, og så får vi Jane Schul til at holde et foredrag på Johannes Larsen-museet i Kerteminde (men det sidste havde vi nu i tankerne på forhånd)...

  @ Tim: Frøplanter er en lidt langsommelig affære - men spændende :)

  @ Nette: Min erfaring er, at knoldene nok skal komme igang lidt efter lidt. Jeg forstår udmærket, du er irriteret over, at din nyindkøbte pæon ikke blomstrer, men jeg har nu haft en 'Bartzella' i 4 år - og i år har den så en enkelt knop. Jeg kan næsten ikke vente... Nogle gange skal pæoner bare have lidt tid (og så især Itoh-hybrider som Bartzella).

  SvarSlet