lørdag den 9. juni 2012

Do Tell


Navnet siger det jo - Do Tell. Ja, denne pæon bliver man nødt til at fortælle om (så jeg blev nødt til at stjæle mig lidt blogtid!), og jeg er så heldig, at en tilfældig akelejefrøplante i samme farve har slået sig ned lige ved siden af. Pæonerne har været gode i år - jeg har jo mange af de helt tidlige - og næste bølge tegner også godt. Bare lige lidt lunt vejr et par dage, så skulle der være endnu flere skønheder at nyde. Og så har vores vilde træpæoner også været gode... Mon pæoner ligefrem har godt af kolde vintre?


Hvis man er i tvivl om, hvorfor man skal have masser af loden løvefod i sin have, er det da sådan en morgen som nu, man ved besked. Bortset fra, at jeg er vild med limefarven, er det da helt fantastisk som regndråberne kan ligge på bladene. Jeg har tidligere også fotograferet, mens det var dugdråber. Frodigere kan det da ikke blive...


I baghaven står riddersporerne heldigvis stadig ranke. Jeg har været noget bekymret med den seneste uges irriterende blæsevejr - men de holdt. Og allerede nu er de højeste over 2 m! Imponerende...
Planterne her er alle frøplanter. Det ses tydeligt, for de varierer en hel del i farve og lidt mht. tæthed. Nogle er også altid tidligere på færde end andre.

Faktisk er de lyseste altid senest til at springe ud - og lidt bagefter mht. højden. Det har jo så den fordel, at når de første er ved at afblomstre, kan de blive klippet ned - og vupti - så tager de lysere planter over. Og min riddersporegruppe ligner en million i laaaaang tid.

Generelt er mine frøplanter her i baghaven blåviolette - men jeg synes, det er spændende med de forskellige shatteringer, graden af sorte tegninger på kronbladene eller genskinnets nuancer. Det er lidt lige som ens børn - selvom ophavet er det samme, er de også meget forskellige :)

I min køkkenhave går det forrygende. Nogle af jer husker måske, at jeg først kom i gang i august 2011 med dette kapitel.

Og se så lige mine hestebønner. De er bare fantastiske - efter min mening. Hver eneste dag plukker vi de sprøde topskud til salaten (hjemmedyrket) - og med alle de blomster kommer vi da til at drukne i bønner! Godt, vi er mange om at spise dem...


Bag disse høje 'Imperial Green Longpod' står sorten 'Crimson Flowered' med skønne, duftende - ja - rødviolette blomster. Næste år skal der nok lige byttes rundt, så de laveste står forrest. Erfaring, I ved... De forreste helt lave er sået senere for at forlænge sæsonen. Faktisk tror jeg, jeg skal støvsuge nettet for opskrifter, for min kulinariske fantasi er nok ikke helt livlig nok til at leve op til min hestebønnesucces.


I orangeriet går det også forrygende. For 6 år siden var vi på ferie i Tyrkiet og hjembragte to skud fra et par imponerende nerie-træer. Min mand fik dem naturligvis til at danne rødder, og nu har ví to skønne, høje planter, der forhåbentlig med årene kan få en rigtig stamme. Indtil da nyder vi de store blomster.


Og tomaterne - de har det også godt! De var altså ret blege og spinkle, inden jeg fik tid til at plante dem ud. Måske husker I, at jeg selv har sået en hel masse forskellige - og forkælet dem med jord efter engelsk opskrift http://den-frodige-have.blogspot.dk/2012/04/jord-med-engelsk-forbillede.html. Nu er de så plantet i dobbeltlag plantesække - efter engelsk inspiration igen! Jeg håber, det kan kompensere lidt for, at jeg alligevel ikke fik lavet mine egne sække. Nu er der i hvert fald godt med jord til rødderne - og indimellem planterne har jeg sået basilikum, koriander og tagetes (cremehvide) for at holde skadedyr på afstand. Mon det virker?

Men det er da på høje tid, jeg får bestilt tomatspiraler... De første blomster er sprunget ud, og der er endda også lidt frugter på enkelte af planterne. Hvad er bedst hos jer? Er det spiralstøtterne, eller er en alm. tyk bambuspind helt fint? Hvad er fordelene ved det ene frem for det andet?

I dag skal der så gødes i drivhus og orangeri - og så skal der nok også lige hældes vand fra!!!


Og måske får jeg tid til at nyde min lille siddeplads ved min agapanthus-samling...


I kan jo nok forstå, at jeg næsten ikke har tid til at rapportere fra min have, ik'? I ønskes alle en skøn weekend...


17 kommentarer:

 1. Jeg købte "do tell" på et pæonforedags møde her i foråret så dejlig og se hvor smuk blomsten bliver.
  Hilsen Helle

  SvarSlet
 2. Som altid skønne billeder fra jeres have, nu også i sidste nummer af Haven. Det lyder som en farlig interesse med de Agapanthus snart skal I bruge et større frostfrit drivhus, jeg har ligeledes lavet planter at neriestiklinger fra sommerferier, en skøn souvenir.
  Henrik

  SvarSlet
 3. Ja - det ville da være skønt, men når nu vi pakker det lille drivhus helt tæt med planter under de 3 lag bobleplast, så går det vist lige. Ja altå, når citronen også er beskåret... Og så er der naturligvis en lille varmeblæser på. Det er dog ikke synderligt meget, den kører - heldigvis.

  SvarSlet
 4. mægtig flotte billeder fra din have :) flot..flot...
  fortsat go' weekend...

  SvarSlet
 5. Sikke smuk din pæon er! Jeg tror faktisk du kan have ret i det med de kolde vintre, for jeg syns også mine har ekstra mange blomster i år. Jeg elsker også løvefoden... Men.... Den er faktisk lidt et "ukrudsproblem" i de bede hvor den ikke er blevet plantet eller skal være...

  Ang. Tomater så er jeg helt vildt glad for mine tomatspiraler. Det er nemt! Før brugte jeg bambus men det tager alt for meget tid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder herligt - så bestiller jeg lige et par bundter...

   Slet
 6. Jeg købte Do Tell sidste år, men der er desværre ikke knopper i i år. Hvor er dine riddersporer langt og hvor ser det bare godt ud,når der er så mange i blomst på samme tid.
  Jeg er enig med Mysticia løvefoden frøsår sig som ukrudt i alle bedene. I nærheden af hvor jeg bor, er der en dame som har mange løvefod, nu er de i grøftekanterne rundt omkring hendes hus.
  Vh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Men det må da være helt vildt kønt :) Jeg klipper altid frøstandene af - så jeg har får kun lige 'de nødvendige' frøplanter...

   Slet
 7. Skønne billeder - jeg er helt vild med dine flotte riddersporer. Do tell er dronningen blandt silkepæonerne og min er lige på nippet til at springe :0)

  Det var super hyggeligt at hilse på dig......og tak for købet.....den rette plads er fundet ;0)

  SvarSlet
 8. Hej. Hold da op, det ser bare godt ud. Jeg pottede mine tomatplanter op i går og satte en bambuspind i som støtte. Når de bliver højere, binder jeg dem op med en snor til taget, det plejer at fungere fint. Jeg kan rigtig godt lide dit sidste billede. Din have ser virkelig frodig ud og det må være skønt at sidde på den bænk og nyde det hele!

  SvarSlet
 9. skønne billeder:) Anne Gine

  SvarSlet
 10. 'Do tell' er en sand skønhed.. Meget mere romantisk bliver det vel ikke?!

  Venlige hilsner

  SvarSlet
 11. Jeg bruger bambuspinde i tomaterne og det går fint :o)Hvor var det dejligt at du tog tid tid til at lave et indlæg. Jeg elsker at se billeder fra din have og plager i disse dage min mand om ikke vi skal tage en tur - bare for at se den. Jeg var jo så heldig at se den sidste år og selv i silende regn er den fuldkommen fantastisk :o))

  SvarSlet
  Svar
  1. Så håber jeg da, du får ham overtalt. Men du er altså også velkommen alene eller i andet selskab - og Helle og Kaj v. Haarby har åben have samme tidsrum, så der kan blive en hel tur ud af det... Den 23. juni er nok den bedste hvad angår blomstringen.

   Slet
 12. Smukt og frodigt i din have - og Do Tell er et must i en romantisk have.

  Min far bor faktisk i Årup - måske jeg skulle prøve at koordinere et lille havebesøg hos dig en dag...

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kigger da bare ind - også selvom vi ikke har åben have ;)

   Slet
  2. Tak, det gør jeg gerne en dag, men du skal nok få et lille praj først.

   Slet