mandag den 2. januar 2012

Nyt år - nye mål

 

Først vil jeg ønske jer alle et rigtig godt nyt haveår :) Jeg er sikker på, det bliver fantastisk...

I hvert fald har jeg allerede nu masser af planer for vores have. Og den allerstørste omhandler grøntsager!!! Største - ikke arealmæssigt betragtet - men mht. interesse, hvilket også afspejler sig i to store, propfyldte kuverter og nye haveblade på natbordet.

Oven på et meget hektisk, stresspræget 2011 glæder jeg mig til at lade den engelske Grow-Your-Own-bølge opsluge mig helt. Og til at dele min haveglæde her på bloggen igen :)

Salater - bladbeder - kål - bønner - tomater - auberginer - krydderurter - ærter - agurker - osv. Og naturligvis ikke bare de traditionelle sorter. Nej da - grønkålen er rød, palmekålen ekstra sort, bønnerne blomstrer rødt, rødbederne er gule, basilikum med kanelsmag - og jeg kunne blive ved :)

Det er primært engelske frøfirmaer, jeg har købt hos - det er præcis lige så nemt, som at handle over internettet i Danmark. Og priserne er fine - jeg krydser fingre for, at kvaliteten også er det! Dét er i hvert fald min erfaring fra blomsterfrø, så mon ikke det også går med grøntsagerne.

The Edible Garden (Autumn/Winter 2011) just £4.99
Det er måske lige tidligt nok at købe frø før nytår, for der er jo laaang tid til, at forårssolen varmer tilstrækkeligt og pålideligt (ikke mindst). Men - sidste sommer fik vi jo et skønt, lille orangeri i vores baghave, og sammen med et opvarmet areal i det gamle drivhus burde det kunne give os et forårsforspring. Jeg kan næsten ikke vente...

Og så fik jeg vist lige nævnt noget med nye haveblade: Igen har jeg søgt vestpå og fundet bl.a. 'The Edible Garden'. I mange år har jeg med stor tilfredshed abonneret på The English Garden - og samme udgiver laver nu 2 køkkenhavemagasiner om året. Og de er SÅ fantastiske!

Nu er problemet med al den inspiration så bare, at jeg ikke kan leve uden en poly-tunnel - eller rettere: Problemet er, at jeg ikke har plads til sådan én... Jeg bliver nok nødt til at nøjes med mine 10 kvm. hævede bede + det løse - og bliver sommeren fin, skulle jeg kunne høste op mod 180 kg til husholdningen.

Jeg glæder mig i hvert fald til Haveåret 2012

16 kommentarer:

 1. Sie is BACK !!!!! RETURNED FROM HELL....

  Kunne man fristes til at sige / tænke ha..ha...
  VELKOMMEN TILBAGE...

  Jeg er selv igang med de store overvejelser ang. foråret... Min have står til en rimelig stor omvæltning dette forår, og selvfølgelig skal der være plads til lidt grønsager derimellem...

  godt indlæg du har skrevet.. ;)

  SvarSlet
 2. Hej Marie-Louise,
  Hvor er det dejligt at du er "på" igen - jeg har savnet dine gode indlæg her på bloggen.

  I starten da vi boede i vores nuværende hus havde vi køkkenhave, men langsomt blev den interesse opslugt af interessen for blomster i stedet for. Nu udelukker det ene jo ikke det andet, så min interesse for køkkenhave er nu kommet tilbage. Foreløbig er 3 nye højbede gjort klar, og så må vi se hvad det bliver til.
  Jeg vil spændt følge din køkkenhave og helt sikkert lade mig inspirere.

  Velkommen tilbage - og rigtig godt nyt(have)år.

  SvarSlet
 3. Velkommen tilbage Marie-Louise - hvor er det dejligt :-)
  Det lyder da fantastisk med alle de sjove grøntager. Jeg dyrkede mørklilla gulerødder sidste år med stor succes - og det gør jo det hele lidt mere festligt, at det ikke bare er standatvarer :-)
  Jeg er blevet rigtig glad for de to højbede, jeg fik bygget sidste forår til grøntsater, og selvom det nok er blomsterne, der står mit hjerte nærmest, så kunne jeg godt bruge et par højbede til, så jeg kunne få udvidet det spiselige repertoire.
  Held og lykke med køkkenhaven - og det bliver da fantastisk at kunne bruge det nye orangeri.
  Godt nytår!
  Knus Signe

  SvarSlet
 4. Det lyder spændende!!! Det glæder vi os til at følge med i. Og det nye orangeri... misundelse er en grim ting, så jeg vil ikke mis-unde det, men ønske-drømme lidt selv..! Glæd dig til kanel-basilikum, det er bare lækkert. Lykkedes desværre ikke for mig sidste år, men forrige år fik naboer og familie også del i glæderne.

  SvarSlet
 5. Det er altid godt med en fornyet energi og jeg glæder mig til at følge med i din køkkenhave også, selvom jeg efter 28 år har nedlagt min egen for et par år siden er interessen der jo stadig og det er spændende at læse om.

  SvarSlet
 6. Dejligt at høre fra dig igen. Jeg har savnet dine inspirerende og engagerede indlæg det sidste halve år.

  Jeg er vild med køkkenhaver. Jeg har altid haft køkkenhave. Nogle perioder større end andre, og det gode ved en køkkenhave er, at man kan altid starte forfra næste år ;-)

  SvarSlet
 7. Godt nytår :-)

  Det bliver spændende med din køkkenhave. Jeg ville helst ikke undvære min. Ikke kun pga. det spiselige, men også prydeffekten, som overgår ethvert staudebed (efter min mening) ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 8. Kære Marie-Louise! Mange tak for tilbuddet om akelejer - det vil jeg meget gerne, jeg elsker dem simpelthen og kan ikke få for mange. Har jo lige lavet hvidt bed i 2011, så de vil passe perfekt der.. Havde jeg noget, der kunne friste dig?
  Mange hilsener, Anette

  SvarSlet
 9. Heidi Rasmussen03 januar, 2012 19:48

  Kære Marie-Louise.
  Welcome back - selv om du jo ikke har været helt væk. Køkkenhave - ja vi er så lidt uenige herhjemme, for jeg hælder mere og mere til højbede, der er overskuelige mens min kære gemal synes det er bedst at have store araler. Men det er jo også ham, der skal grave dem.
  Indholdet for sommeren er ikke bestemt endnu, men antallet af kartoffelplanter skal helt klart fordobles. Og så udgår gulerødderne - jeg kan simpelthen ikke finde nogen, som smager godt. De er beske! Nogle forslag?
  Knuser fra Heidi

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Heidi - undskyld, jeg har glemt at svare dig. Jeg skal i år prøve sorten 'Sugar Snack' - som skulle være en slags 'snack-gulerod'! Mere sød og lige til at spise :)

   Slet
 10. Hej Marie-Louise
  Dette haveår, hos dig, må jeg have med fra begyndelsen!
  I Dalgaardens Have kommer foråret nok mest til at handle om "Projekt Bede-og-stier-i-stedet-for-plæne", men køkkenhavenskal der sandelig også være tid til :-D
  Hej fra Line

  SvarSlet
 11. Lige en rettelse til ovenstående kommentar, der er kommet en stavefejl med !! der skulle stå "She is BACK" - sorry ;)
  nuvel... jeg takker for din kommentar på min blog, og du skal være så hjertelig velkommen i min have, men vi burde vente til foråret / sommer !! for tiden er der begrænsning på seværdigheder i haven :) og til den tid aftaler vi så en passende dato ;)

  SvarSlet
 12. Kære Marie-Louise. Har været ´inde´ mange gange for at se om der var nye guldkorn fra dig, og ventet spændt på at høre nyt. I mellemtiden har jeg læst din storartede havebog (Tusind tak for din søde hilsen.), en bog jeg er meget meget begejstret for. En flot og smuk bog.
  Selvom jeg ikke længere selv har den store køkkenhave, ´pusles´ der dog stadig lidt i drivhuset. Glæder mig til at se hvad du kaster dig ud i.´Keep up the good work´.
  Mine bedste ønsker for et godt og lykkebringende Nytår 2012.
  Kram Iris.

  SvarSlet
 13. Hej Marie-Louise

  Jeg tilslutter mig koret - SKØNT at du er tilbage i blog-land. Tak for tippet med de engelske haveblade. Dem er jeg nødt til at abonnere på. Jeg køber også frø fra Thompson & Morgan og de er fabelagtige. Lige nu venter jeg på den formentlig sidste sending. Begræsningens mester bliver jeg aldrig, men jeg øver mig :o) Din bjergmynte står iøvrigt fint i min have, så igen tak for dem.

  Bedste hilsner

  Lene

  SvarSlet
 14. Hej Marie-Louise.
  Mange hilsener til dig og din familie først.
  Vi kan se at der er flere, der ikke kan vente til foråret kommer;)Det er spændende med alle de frø du har fået bestilt, rigtig god fornøjelse. Her hos os har vi ikke så meget køkkenhave, men vi sætter mange grøntsager i staudebedende til at fylde ud og selvfølelig til at spise!! Vi er så heldige at vi får kartofler og de skønneste jordbær af vores nabo, til gængæld får han chilier, krydderurter og hjælp med computeren.Det er godt med gode havevenner! Stor hilsen fra Bornholm.

  SvarSlet
 15. Tak for alle jeres søde velkomsthilsner - det er dejligt, I ikke nåede at glemme mig. Og som I jo nok har bemærket, nyder jeg at skrive igen :)

  SvarSlet