mandag den 30. maj 2011

The Chelsea Chop

I England har man et begreb, der kaldes The Chelsea Chop. Det dækker over en tilbageskæring af stauder sidst i maj (netop når Chelsea Flower Show er færdigt), hvorved man opnår flere fordele:
  • Planterne bliver mere velforgrenede
  • Blomstringen udsættes nogle uger
  • Blomstringen bliver ofte frodigere (flere grene = flere blomster)
  • Planterne bliver ikke så lange, at de vælter
Jeg har i flere år skåret en del af mine floksgrupper ned på dette tidspunkt. Jeg har primært klippet de yderste stilke. Dermed har jeg stadig de højeste stilke bagerst, som blomstrer på sædvanligt tidspunkt, mens de forreste forgrener sig, holder godt sammen på gruppen pga. den lidt kortere vækst, og siden begynder blomstringen, når de bagerste er ved at være på retur. Og så klippes de bagerste ned, hvorefter de skyder fint og sørger for en skøn blomstring (efter de forreste) langt ind i efteråret.

I dag benyttede jeg mig af det gode vejr til at lokke Oscar - min 12-årige søn - med på havearbejde. Faktisk har jeg fået et gavekort på 5 timers havearbejde til Mors Dag, men hvis jeg kun benytter mig af det, når der skal fjernes ukrudt mellem belægningsstenene, - så er der jo ikke meget sjov ved at være havemand.

Derfor fik Oscar i dag til opgave at hjælpe med The Chelsea Chop og efterfølgende lave stiklinger af al afklippet. Det blev til 160 stiklinger, og de allerfleste plejer at blive til noget i løbet af et par måneder.

Her følger en lille billedserie fra dagens arbejde...

Oscars første klip... 

Før og efter den delvise tilbageskæring... 

Et par af mine andre havemænd sørgede for, at der kom jord i priklebakkerne...
Stiklingerne blev klippet til, og det nederste bladpar fjernet... 

Og så priklede Oscar på livet løs. 160 stiklinger blev det til i alt.

Det er ikke kun høstfloks, det er relevant at skære tilbage. Sct. Hans Urt - som altid vælter - bliver også en hel del kønnere af en mere velforgrenet og kort vækst. Her skærer jeg dog alle stilke ned, for lader jeg nogle stå tilbage, vælter de med garanti. Så hellere være lidt barsk og få fuld fornøjelse senere på sæsonen. Og afklippet - det er naturligvis sat i en urtepotteskjuler med vand, så de snart har sat rødder. Det er dog kun den hvide Sedum 'Stardust', jeg gemmer på således - den kan jeg godt bruge lidt flere af, nemlig.
Den bliver hurgtigt fin igen - og den kommer ikke til at vælte som ellers...

Googler man The Chelsea Chop er der masser af andre stauder, det anbefales at skære tilbage, bl.a.  Echinacea (purpursolhat), Rudbeckia (solhat), Helenium (solbrud) og Aster(asters).

Og når det gør lidt ondt at klippe de skønne skud ned, så hjælper det gevaldigt at tænke på, at man får endnu flere blomster og i endnu længere tid
 

11 kommentarer:

  1. Rigtig dejlig og nyttig info. Mange tak! Jeg klippede mine floks sidste år ved at klippe henholdsvis 0, 1 og 2 bladpar ned. De blomstrede ganske rigtigt længe. Det med stiklingerne havde jeg ikke lige tænkt på. Det er da et godt fif!

    Hvor er det skønt, hvis næste generation allerde får smag for havearbejde! Dejligt at du kan få dem til det. Når de bliver gamle nok, vil de forhåbentligt tænke tilbage på en sådan dag med smil på læben.

    SvarSlet
  2. Tak for påmindelsen :-) Tænkte lige på det i sidste uge, men kom fra det igen. Må hellere få gjort det en af dagene.

    Det ser dejligt ud med din havehjælp :-)

    SvarSlet
  3. Hej Marie-Louise.

    Tak for et super godt indlæg, jeg må straks ud med saksen :-)

    Ha' en god dag.
    Kh Lone

    SvarSlet
  4. Jeg vidste jo godt at man kunne gøre sådan, men hvor er det skønt at få en påmindelse. Der er simpelthen så mange ting man skal tænke på, at man næsten får åndenød :)
    Tak for indlægget.

    SvarSlet
  5. Hej
    Jeg vil da prøve med min sankt hans urt og se hvad der sker..
    Dejligt med gode fif :)
    Og skønt at få hjælp i haven ..
    Hilsen Karina

    SvarSlet
  6. Nu ved jeg så, hvad jeg skal lave i morgen. Et supertip med bonus i form af stiklinger. Høstfloks kan jeg ganske enkelt ikke få for mange af. Heller ikke af dem skulle jeg måske sige :-).

    Ha´en god aften
    Birgitte

    SvarSlet
  7. Tak for et rigtig godt tip!

    Jeg har faktisk været ude og klippe af til stiklinger fra min eneste floks, som jeg anskaffede sidste år. Jeg ville så gerne have nogle flere. Jeg havde lidt dårlig samvittighed over næsten at rippe den for topskud, og var i tvivl om den ville straffe mig ved ikke at blomstre i år. Men nu har jeg da fået helt god samvittighed igen :-)

    SvarSlet
  8. Hej Marie-Louise
    Mange tak for sidst! (Undskyld jeg ikke gav mig til kende, er helt flov...) Jeg var virkelig betaget af jeres dejlige have og skal måske have dig til at slå et par streger på min haveplan på et tidspunkt!
    Apropos vores snak om jord... et ekstra spørgsmål fra nybegynderen, hvilken slags muld bruger du til stiklingerne?
    Bedste hilsner Fru Krull

    SvarSlet
  9. Hej Marie-Louise

    Skønt med en flok hjælpere, når man skal have lavet så mange stiklinger ;o).

    Dejligt fif, som må gemmes til næste år, for min floks er ganske nye.

    Knus
    Mette

    SvarSlet
  10. Hold da op en masse stauder man kan lave det lille nummer med... - men jeg tror jeg får svært ved det, især på de nye stauder hvor jeg går og venter spændt! Kan selvfølgelig starte med sct.hans urten, tror lige jeg begynder med at tage saksen med ud i haven, så må vi se om jeg kan nænne det... :o)

    SvarSlet
  11. Takker for visdoms-ord ang. floks, det må jeg prøve på dem som jeg købte hos dig, men først til næste år :)

    SvarSlet