fredag den 14. februar 2014

Jeg dyrker kun én ting nu!

Selvom vejret er lunt, har jeg endnu ikke været i haven. Altså - sådan på havearbejde. I stedet dyrker jeg 'armchair-gardening' lidt endnu...

Såvel nye som gamle havemagasiner nærstuderes, havebøgerne pløjes igennem for Gud-ved-hvilken-gang og i de nye frøkataloger udvælges og krydses af. Og internettet gennemtrawles gang på gang.

Billige stauder i massevis
 Bestil staudefrø - skriv BLOG i kommentarfeltet og få rabat
Klik på billedet, hvis du også vil så
den orientalske valmue 'Plum Pudding'
Jeg planlægger at tilføje min have en masse stauder - og vil så dem selv! Det er langt billigere end at købe planterne. Oftest får man et helt brev frø med potentielt 10-200 planter for samme pris, som en enkelt plante vil koste på planteskolen. Det kan altså godt betale sig – også selvom jeg skal bruge lidt penge på jord, potter og strøm til varmemåtte og vækstlys.

Den smukke køkkenhave
I køkkenhaven skal jeg igen i år lege med farverne, så også denne del af haven bliver en pryd. Fx den rødviolette grønkål, de røde og gule bladbeder og de lilla bønner. På tallerkenen er det også spændende med blå kartofler, hvide gulerødder og stribede rødbeder. 

Jeg får nok ikke plads til citrongule tagetes mellem gulerødder og løg... Og brevet med rød hør, som skulle have været sået mellem kartoflerne sidste år, må jeg nok også henvise til en anden plads. Det kunne ellers have set smukt ud, tænker jeg.
Bønner, rød og grøn grønkål sammen
med iris, oksetunge og euphorbia.

Det går bare ikke, når planen er, at kartoflerne skal være høstet til Skt. Hans for at give plads til kål. Min køkkenhave-plads er meget begrænset - og jeg skal have mest muligt ud af pladsen. På samme måde skal mine ærter også være færdige tidligt, så jeg kan få bønner i jorden i stedet. 

Til pryd og nytte
De seneste år er det blevet mere og mere populært at plante pryd- og nytteplanter ind imellem hinanden. Og dét er nok løsningen, hvis jeg skal have endnu flere grøntsager i haven. Grønkål, rabarber og sølvbeder er fx meget smukke bladplanter, der fint kan dyrkes mellem roser og stauder. Måske finder færre kålsommerfugle frem til kålen, hvis den står imellem roserne? Til kanter kan lave bønner bruges, og med et højt stativ længere inde i bedet kan der dyrkes stangbønner eller høje ærter. 
Denne kålplante er 4 år gammel og blomstrer
rigt hvert år. Fotograferet i London.

Spiselige blomster
Med det nye nordiske køkken har interessen for spiselige blomster fået en 'opblomstring', så man ikke længere begrænser sig til kandiserede violer og roser til kagepynt. Syltede bellis kan fx serveres til frikadeller, og syrenblomster kan anvendes til en skøn dip. Nelliker kan indgå i en frisk melonsalat, og kronblade fra morgenfrue giver ekstra smag til spejlæg. Hvilke blomster spiser du?

So far - so good
Indtil nu har jeg fået læggekartoflerne i hus. 'Exquisa' har jeg købt. Det er en middeltidlig sort og derfor ikke helt perfekt i forhold til, at de skal høstes tidligt. Men mon ikke det går, når nu jeg allerede lægger dem til forspiring i morgen? Det tror jeg bestemt.  Sidste år var mine kartoffelplanter 30 cm høje, da jeg plantede dem ud først i april. Jeg har naturligvis varmet jorden op ved at dække med en bobleplast-tunnel - som så også bliver på frem til midt i maj. 
Og hvorfor så netop Exquisa-kartofler? Det er de bedste kartofler, jeg har smagt - og de er dejligt faste. Ikke synderligt store - men jeg er netop også vild med mindre kartofler! Har du en favorit blandt kartofler?

Og frø har jeg mange af - jeg skal lige have talt op, hvor mange flere, der skal bestilles. Behovet er talt minutiøst op, så jeg ved, at jeg fx skal bruge 100 rødbeder, 130 sukkerærter, 15 grønkål osv. Ellers får jeg bare forkøbt mig og står med en masse, jeg ikke kan få plads til. Det er der sikker mange, der kan nikke genkendende til, ik'? Men nu må jeg se at få kigget i den bugnende frøkasse, om ikke der er noget, der kan bruges fra sidste år.

15. februar er startskuddet
I morgen skal jeg så - artiskokker, peberfrugter og tomater. Og som sagt skal kartoflerne lægges til forspiring. Jeg lægger dem i kaffefiltre med jord i bunden. Efterhånden som spirerne bliver længere, efterfylder jeg med jord. Det virkede perfekt sidste år.

Er du allerede i gang? Hvornår gik/går dit startskud? Og skal du prøve noget nyt i år?