onsdag den 4. december 2013

De virkningsfulde kontraster

Kontraster er et virkningsfuldt redskab i design - også i havedesign.

De stramme linjer er en virkningsfuld kontrast
til den mere løse beplantning.
Med kontraster kan man skabe overblik og ro:

Overblik - fordi noget fremhæves frem for andet, så man hurtigt danner sig et tydeligt billede.

Ro - fordi øjnene ikke skal flakke omkring for at finde det betydningsfulde.

Omsat til havesprog kan man fx skabe nogle tydelige linjer omkring de mere 'løse' beplantninger. Og linjerne leder øjet på vej fra haverum til haverum.





Kontraster kan også skabe liv og dynamik:

Liv - fordi nysgerrigheden vækkes, og det derfor bliver interessant at se nærmere på.

Dynamik - fordi det lidt ensformige tilføres et element, der fremhæver forskellene og spillet mellem dem.

Omsat til havesprog kan et nydeligt bed i blåviolette farver tilføres en snert af gul eller orange, der vil få både de blå og gul/orange toner til at træde tydeligere frem - og det bliver spændende at betragte.

I denne showhave fra årets Chelsea Flower Show spiller de få gule og
limefarvede blomster op til det blå hav - og det bliver interessant.
Samtidig er de røde lerkrukker en kontrast til det grønne;
de bliver tydelige og dermed et selvstændigt element i designet.
I denne måned har jeg afsat god tid i kalenderen - til et kursus om havedesign. Det er Odense Afd. (Haveselskabet) der har bedt mig lave et kursus, hvor haveejere kan få viden om og vejledning til, hvordan man selv kan designe sin have. Det er altså undervisning - og dét er jo lige, hvad jeg er uddannet til...


Helt enkelt - og meget virkningsfuldt:
Langt græs og stramtklippede halvkugler af buksbom.
At benytte sig bevidst af kontraster er naturligvis ét af de mange elementer, der indgår i kurset - og har du lyst til at læse mere, så følg dette link http://odense.mono.net/14205/Arrangementer%202014 
Der er endnu et par pladser tilbage - men tilmeldingen slutter 17. december.


Jeg er nysgerrig: Hvilke kontraster har du tænkt ind i din have? Det vil jeg gerne vide, så læg gerne en kommentar :)

18 kommentarer:

  1. Vi er i gang med at anlægge en temmelig stor have, hvor de stramme linjer i noget af haven er bøgehække, takshække og stier, som bliver blødt op af bl. a. en masse græsser og stauder.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er ret vild med takshække - de kan stå snorlige hele året og bliver ikke bare forneden. Tak for din kommentar :)

      Slet
  2. Hej. I min have tænker jeg mest i blomsternes farver, hvor jeg arbejder både med kontraster og med farver i samme nuancer. Af kontraster kan jeg nævne limegrønt og abrikosfarvet. Purpurfarvet og pink. Jeg har mange krukkebede og har dermed mulighed for at flytte lidt rundt med planterne, så de tager sig godt ud, for også formerne af blomsterne og løvets farve spiller ind i kombinationerne!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er skønt med krukkebede - så kan det altid se godt ud. En idé er også at have en enkelt krukke inde i et bed til lige at give det hele et pift, når det trænger. Tak for din kommentar :)

      Slet
  3. Tror vi har brug for kontraster for at leve livet. Om det så er kontrast i farve, udtryk eller stemning kan variere, men vi skal lade kontraster holde os årvågne og tilstede. Kontraster er den gode måde at vække nysgerrigheden, øjebliksnærværdet og få slået autopiloten fra med.

    Dejlig decemberdag fra Katinka

    SvarSlet
    Svar
    1. Helt enig, Katinka :) Uden kontraster ville det hele være u(be)tydeligt. Også god (storm-)dag til dig.

      Slet
  4. Hej Marie-Louise
    Kontrasten imellem det horisontale og det vertikale er jeg ret vild med, dynamikken der opstår når kurvede og rette linjer støder sammen kan jeg ikke undvære, komplementære farver sammen får mit blodtryk til at stige og en enkel pinselilje med sine skære næsten porcelænsagtige kronblade op ad et gammelt frønnet æbletræ, får mit hjerte til at banke.
    God vind med dit kursus.
    Kjeld Slot

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Kjeld. Det er netop det med kontraster, at de vækker følelser i os... Tak for din kommentar :)

      Slet
  5. Hej Marie-Louise.
    Jeg arbejder meget med kontraster i min egen have, men jeg synes ikke man kan blive mindet for meget om det, så tak for det.
    I dette efterår har jeg lige plantet en lille, lav bøgehæk, som skal ramme et græsbed ind. Parallelt med det har jeg en græssti, som med tiden skal blive belagt med knoldebro, og parallelt med stien, tættere ind mod huset, har jeg anlagt et bed med udelukkende hvide og blå blomster, hvor der skal en buksbom hæk rundt om. Tættest ind mod huset skal der være perlesten med plads til havemøbler og store krukker. Jeg forestiller mig her både kontrasten imellem de bronzebrune bøgeblade og buksbomhækken i vinter halvåret, men selvfølgelig også kontrasten imellem de klippede hække og den mere løse beplantning, som blomster og græsser har.
    Tak for en dejlig aften i Christiansfeld i øvrigt. Det var hyggeligt og inspirerende. Dejligt du havde lidt nyt med, nu jeg har hørt dig flere gange før. Skøn og fræk knægt du havde med. Hils ham.
    God weekend.
    Venlig hilsen Malene

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder smukt, Malene. Og så vidt jeg husker fra dine billeder, er dit hus med gule mursten? Det bliver fint med blå blomster :)
      Tak for din kommentar :)

      Slet
    2. Jo, mit hus har gule mursten. Det er dog tanken, at vores hus skal isoleres udvendigt på sigt, således at huset bliver beklædt med sort etanit. Derfor har jeg faktisk ikke engang tænkt på den blå farve, som kontrast til de gule mursten. Når det kommer til farver, er det nok mest pink og blå-lilla blomster, der er kontraster. Men det er så ikke i samme haverum. De pink og blå-lilla farver har jeg iøvrigt i høj grad krydret med de limefarvede Lodden Løvefod, stærkt inspireret af din bog. Jeg brugte mange af de samme planter i forvejen, men jeg bruger dem måske nok lidt anderledes nu, end jeg gjorde før.
      Vh. Malene

      Slet
    3. Nu nævnte du jo også hvide blomster, Malene - de kommer jo så til at træde tydeligere frem med den gråsorte baggrund. Måske har du ikke direkte tænkt over, at de blåviolette blomster ville være i kontrast til de gule mursten - jeg synes, at jeg ofte bare kombinerer noget intuitivt og siden konstaterer, at det blev 'rigtigt' i forhold til, hvis jeg havde tænkt det først! Mon ikke det bare ligger i os i underbevidstheden, at hvis vi har et stykke jord nær noget gult, så vil det være fint med noget blåt?

      Slet
    4. Jo, det kan godt være du har ret. Det plejer i hvert fald gerne at ende godt, med de farvekombinationer jeg får lavet. Du har også ret i den hvide bliver en fin kontrast til huset i fremtiden (engang når vi når dertil), men faktisk blev det et blåt og hvidt bed, fordi jeg synes, at den kombination ser elegant ud, andre steder hvor jeg har set det, og fordi farverne er til at finde lige fra løgplanter til sent blomstrende roser og stauder. Så er der noget at se på i mange måneder. Hovedparten af min have ligger ud for et kæmpestort skur, så jeg ikke kan se det inde fra. Men efter vi har fået jævnet den faldefærdige udestue med jorden, har jeg fået frigjort køkkenvinduet og et stuevindue, så jeg nu ud over vinduet i Camillas værelse, har fået to vinduer der vender ud mod en lille bid af haven. Det er jo ikke meget udsyn til haven fra et helt hus. . Derfor er det også meget grundigt overvejet hvad jeg har lyst til at se ud på. På den modsatte side af huset har vi til gengæld en helt fantastisk udsigt, som kan ses fra de fleste af husets rum, så den bliver heldigvis også nydt hver dag.
      Her i efteråret har vi renoveret vores entre, og fået ny hoveddør med sprosset glas næsten hele vejen ned. Det har givet udsigt, (og mere lys ind), helt fra stuen og køkkenet, ud mod haven. I dag står der så bare en carport nærmest den del af huset, så det er først efter carporten man får et glimt af haven. Men i fremtiden bliver carporten revet ned, så vi kan få en lille forhave i forbindelse med indgangen til huset i stedet. Så vil vi lave en dobbelt carport ved den modsatte gavl istedet. Derfra er der ikke så langt til baggangen, som vi så kan benytte til hverdag istedet, hvis vi vil det. Ja, der er mange planer med både hus og have. Jeg har jo også lagt mærke til, at du udbyder et haveplanskursus. Jeg var til noget lignende med Carry Rooda i vinters. Det var nu ikke fordi jeg fik så meget ud af det, desværre. Der var ikke rigtig tid nok. Det foregik over to aftener. Til gengæld var det jo pga. kurset, at Jacob hjalp mig med at få lavet en målfast tegning på computeren, og med at få tegnet mine idéer ind på min haveplan. På den måde var det nemmere at se hvordan det ville komme til at se ud. Den del af haven, som allerede var anlagt før kurset har jeg selv tegnet i hånden inden jeg anlagde den, så det var den nye baghave hvor udestuen har været, der blev det nye i min plan, samt den forhave jeg nævnte før. Uha, der er mange drømme. Så der er noget at arbejde med i langt tid endnu, inden jeg behøver at finde på nyt. Hvis jeg kan lade være med det!

      Slet
  6. Hej Marie-Louise, Sikke en fin blog du har, og inspirerende billeder. Håber du kan hjælpe mig med et lille spørgsmål. Nu har jeg ikke en have selv, men jeg har en stor altan, der trænger til lidt hygge med krukker med planter/blomster, men er der nogle planter/blomster man kan plante nu? Jeg overvejer lidt disse fra Plantorama. Har du nogle erfaringer med dem? Håber du kan hjælpe :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Fie - tak for de pæne ord og undskyld det sene svar. I december og frem til marts har jeg gerne påskeklokker i mine krukker - og også et par Sarcococca'er. På den måde er der hårdføre vinterblomster og og duft oveni. Til marts kan der suppleres med hornvioler :)

      Slet
  7. Hej Marie-Louise,
    Jeg dumpede helt tilfældigt ind, men sikken dejlig blog du har.
    For at svare på dit spørgsmål, har jeg i min have anlagt et langt og vidstrakt bed udelukkende i kontrastfarver. Altså farver hulter-til-bulter som ingen steder hører til. Jeg er meget tilfreds med resultatet og sammen med noget mere farvekoordinerede områder i haven, danner det en fin kontrast - og dermed sammenhæng i haven. I min optik behøver ikke alting at være så farvekoordineret og ordnet. Men så igen; kontraster er jo mange ting. Det handler lige så meget om former som om farver...
    Mvh Mathias

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Mathias - det lyder skønt. Det er ofte sådan, at hvis man blander alle farver, så bliver det skønt, vildt og naturligt at se på - som en blomstereng :) Og så passer alle farver pludselig sammen - eller får liv og bliver spændende, fordi det rummer det hele - herligt :)
      Tak for din kommentar :)

      Slet
  8. I don’t know how should I give you thanks! I am totally stunned by your article. You saved my time. Thanks a million for sharing this article.

    SvarSlet